Marcinkevičius




Savaitgalį rajone praskriejo švenčių maratonas

Sekmadienį Židikuose, Geidžiuose ir Laižuvoje vyko Šv. Onos, o Užlieknėje – Šv. Marijos Magdalenos atlaidai. Juos lydėjo ir surengtos šventės: Užlieknės pušyne – tą pačią dieną, o Laižuvoje bei Židikuose – tikrosios dienos išvakarėse, šeštadienį.

Atlaidai ir šventė Židikuose

Neišsigandę vėjo žmonės kaip ir kiekvienais metais gausiai susirinko į Šv. Onos atlaidus prie Židikų kapinėse esančios rašytojos Marijos Pečkauskaitės Šatrijos Raganos kapo-koplyčios bei aplankyti artimųjų kapų ir susitikti su giminėmis. Tradicinių atlaidų šv. Mišias čia dažniausiai aukoja prelatas Juozas Šiurys. Šie metai – ne išimtis. Daugeliui tikinčiųjų šie atlaidai itin svarbūs, nes, kaip teigia sena krikščionybės tradicija – šventieji Joakimas ir Ona yra Švč. Mergelės Marijos tėvai, Jėzaus seneliai. Po šv. Mišių žmonės buvo kviečiami Kultūros centre pasiklausyti Sauliaus Vasiliauskio su grupe koncerto.

 

Oninių šventė Židikuose prasidėjo jau išvakarėse. Čia vyko krepšinio varžybos seniūnijos taurei laimėti bei įvairūs koncertai – Židikų kultūros centro Ukrinų kultūros namų linijinių šokių kolektyvas „Kvistėja“, žiūrovus linksmino Tirkšlių kultūros centro Užlieknės kultūros namų ir Šerkšnėnų kultūros centro saviveiklininkai. Vakaro pabaigoje šventę vainikavo gegužinė.

„Oninių polka“ Laižuvoje

Šeštadienio vakarą, pasak vietinių gyventojų, Laižuvoje vyko vienintelė tokia didelė šventė per metus – „Oninių polka“. Ji atidaryta šventine eisena nuo seniūnijos, po to sugiedotas Laižuvos himnas, kurio metu Laižuvos seniūnas Algimantas Auškalnis ir bendruomenės pirmininkas Antanas Taučius iškėlė Laižuvos vėliavą.

Apdovanojo padėkomis

Seniūnas jubiliejaus proga už nuoširdų ir sąžiningą darbą bendruomenės labui A. Taučiui įteikė Savivaldybės padėkos raštą, pasirašytą mero Antano Tenio. Taučių šeima taip pat neliko nuskriausta: buvusi Laižuvos bendruomenės pirmininkė Edita Vasiliauskienė apdovanojo juos dovanomis už tai, kad visada mylėjo ir palaikė dabartinį bendruomenės pirmininką A. Taučių. Kaip įprasta, šventėje nebuvo nepastebėti ir gražiai tvarkomų sodybų savininkai. Laižuvos seniūnas padėkos raštais pagerbė Elvyrą ir Justiną-Algirdą Daunius, Ramutę ir Virginijų Majauskus, Albiną ir Joną Ungeičius bei daugelį kitų.

Sveikinimo kalbos

„Malonu matyti taip gausiai susirinkusius į šitą mūsų didelę metinę šventę. Noriu pasveikinti visas Onas, palinkėti joms laimės, sveikatos, džiaugsmo ir viso ko geriausio. Žiūrovams linkiu geros šventės bei geros nuotaikos“, – sakė Laižuvos bendruomenės pirmininkas A. Taučius, dėkodamas rėmėjams ir visiems, kurie puošė miestelį. Susirinkusiuosius sveikino Auksodės bendruomenės pirmininkė Ingrida Braziulienė. „Visų auksodiškių vardu noriu jus pasveikinti įpusėjusios vasaros proga, palinkėti jums visiems darnaus darbo, gražių orų. Šv. Ona – moterų ir našlių globėja. Taigi, mielos moterys, noriu jums iš visos širdies palinkėti, kad būtumėte mylimos, jaustumėtės reikalingos, rastumėte save toje veikloje, kurioje norite“, – sakė I. Braziulienė ir Laižuvos bendruomenei padovanojo lauknešėlį su obuoliukais, linkėdama, kad prie arbatos puodelio būtų aptarta daug darbų, kurių reikia Laižuvos miesteliui. „Tik diskusijose gimsta tiesa“, – sakė ji.

Pagerbė Onas

Laižuvos bendruomenė originaliais puodeliais apdovanojo šventėje buvusias Onas. Nors, pasak Laižuvos seniūnijos seniūno A. Auškalnio, deklaravusių savo gyvenamą vietą Laižuvoje ir jos apylinkėse Onų yra 11, tačiau iš jų į šventę atėjo vos kelios.

Koncertavo vietiniai ir svečiai

Šventę pradėjo Latvijos Respublikos Saldaus kultūros centro šokių kolektyvas, kurio vadovė L. Zaiga. Pirmasis koncertavęs ansamblis iš Mažeikių – Kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Pagunda“, vadovė Genovaita Jomantienė. Pasirodė Kelmės rajono „Bočių“ bendrijos kapela „Atgaiva“. Susirinkusiuosius linksmino ir vietiniai – Laižuvos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Kikilis“, vadovaujama Remigijaus Kudlos. Vakarui įsibėgėjus koncertavo Donalda Meiželytė. Vyko gegužinė su grupe „Sonremo“.

Šv. Magdalenos šventė

Sekmadienio vakarą, po tą dieną vykusių Šv. Marijos Magdalenos atlaidų, Užlieknės pušyno estradoje vyko šventė, kur įvairių užsiėmimų pakako ne tik vaikams. Tėveliai su savo atžalomis galėjo varžytis spardydami kamuolį, lįsdami pro virvę. Taip pat po pušyną norinčiuosius nemokamai vežiojo arklio tempiamu vežimu. Koncerto pradžioje šoko Židikų kultūros centro šokėjos, vėliau linksmino Užlieknės kultūros namų liaudiškos muzikos ansamblis „Glousnis“ bei svečiai iš Telšių ir Akmenės, taip pat trečiojo „Lietuvos talentų“ sezono nugalėtojas Marius Petrauskas. Renginį užbaigė šokiai su grupe „Vakaras“.

Apdovanoti už sodybų puoselėjimą

„Noriu pasveikinti ir palinkėti didelės sėkmės, asmeninės, darbe ir visur kitur. Tegul būna jūsų dienos visada lydimos tik meilės, tik gerumo. Seniūnijos vardu noriu padovanoti krūmą, tegul jis žydi ir primena mus“, – sakė Tirkšlių seniūno pavaduotoja Asta Kesminienė. Šventėje buvo pagerbtos visos Onos ir Magdalenos. Savo vardadienį švenčiančios moterys apdovanotos namine duona, kuria dalinosi su žiūrovais.

Kiekvienais metais čia tradiciškai apdovanojami tie, kurie gražiausiai tvarkosi savo sodybas. Pripažinimo sulaukė Aušra ir Virgilijus Staniai, Gražina ir Vytautas Šakiai, Birutė Simantienė ir dar 12 kitų sodybų savininkų. „Visus apvažiuojame, pasižiūrime, kiek kas tvarkosi. Gražiausias sodybas renkame be jokių kriterijų, tiesiog žiūrime, ar žolė nupjauta, ar viskas tvarkinga. Pradedame apžiūras vasarą, kai sužydi gėlės, kai gražesnis vaizdas. Esame vietiniai ir sodybas matome beveik kiekvieną dieną, todėl nesunku išrinkti gražiausią. Bendruomenės taryboje esame 7 nariai, o šiaip bendruomenėje turime apie 40 narių. Tačiau nebūtina būti taryboje, norint vienas kitam padėti. Mes bendraujame su senais žmonėmis, juos lankome“, – „Būdui žemaičių“ sakė bendruomenės pirmininko pavaduotoja Liuda Liekienė, pridurdama, jog anksčiau tokią šventę buvo bandoma daryti Tirkšliuose, tačiau ten visiems nepatogu važiuoti, todėl nuspręsta, kad geriau čia, kaime.

Pajausti atlaidų dvasią

„Tai mūsų tradicinis renginys, vyksta jau labai daug metų. Aš pati Užlieknėje gyvenu 30 metų, tai net, atmenu, nuo tarybinių laikų rengiama“, – „Būdui žemaičių“ sakė renginio organizatorė, Užlieknės kultūros namų renginių organizatorė Birutė Vaičkuvienė. Pasak jos, šventė pritraukia daug žmonių: „Kiek žinau, kai kurie net susiplanuoja atostogas, kad galėtų dalyvauti. Tai pati brangiausia, rimčiausia, šauniausia užliekniškių šventė. Visi laukia, kas čia bus naujo. Iš tikrųjų, to naujo nelabai daug būna dėl finansinių sunkumų, tačiau vis tiek žmonės džiaugiasi. Jiems ypač patinka, kai dalyvauja mūsų kaimo saviveiklininkai mėgėjai.“ B. Vaičkuvienės teigimu, šventės pavadinimas siejamas su Užlieknės bažnyčios pavadinimu – Šv. Marijos Magdalietės: „Ji rengiama visada sekmadienį, kad būtų galima pajausti atlaidų dvasią.“

Kitos šventės Užlieknėje, pasak organizatorės, rengiamos rudenį: „Tai teminės šventės. Esame darę aludarių, sūrių, trauktinių, bendruomenių šventes. Manau, šiemet bandysime susikviesti Tirkšlių seniūnijos bendruomenes ir pasidaryti šventę sau.“

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Autorės nuotraukos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode