Marcinkevičius




Ryškiaspalviais jurginų žiedais pasipuošė Seda

Rugsėjo 12 d. Sedoje vyko jau trečioji tradicine tapusi jurginų ir vyno šventė „ Sedos jurginas 2015“. Joje dalyvavo jurginų augintojai ne tik iš Mažeikių, bet ir kitų rajonų, Lietuvos regionų tautodailininkai ir amatininkai, vyndariai iš visos Lietuvos, koncertavo meniniai kolektyvai.

Dalyvavo garbūs svečiai

LR Seimo narys Kęstutis Bartkevičius išsakė džiugesį, galėdamas dalyvauti šventėje, kuri, anot jo, nuaidės per visą Lietuvą. Šventės dalyviams, organizatoriams ir svečiams jis palinkėjo gražaus reginio, pasiekti rekordą, komponuojant jurginų žiedus į vieną bendrą ir didelį žiedą.

 

Renginyje dalyvavusi Savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė dėkojo visiems prisidėjusiems, džiaugėsi tradicija kurti „žiedų žiedą“, susirinkusiesiems linkėjo gerų įspūdžių ir puikios nuotaikos.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys dėkojo šventės sumanytojams ir rengėjams už jų didžiulį ir prasmingą darbą.

„Gėlių grožis – tai dieviškasis grožis“, – sakė Mažeikių dekanato dekanas, Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas kun. Modestas Ramanauskas.

Šventėje apsilankęs Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas dėkojo šventės rengėjams ir pasidžiaugė gražiomis kompozicijomis iš nuostabiųjų jurginų žiedų.

Sedos seniūnas Algirdas Grinkevičius džiaugėsi, kad Sedą galima vadinti jurginų sostine, nes, pasak jo, yra ką parodyti visai Lietuvai.

Nebūtina siekti rekordų

Kurti rekordiniam „Žiedų žiedui“ rudenines lietuviškų darželių gėles – jurginus – gabeno pagrindiniai jų augintojai, jurginų karaliais tituluojami Irena ir Vaclovas Akavickai, Lina ir Erikas Ruginiai, Gintautas Griškėnas, Birutė Platakienė, klubas „Mano namai“. Taip pat, Sedos kultūros centro direktoriaus G. Griškėno teigimu, jurginai buvo vežami iš Platelių, Rubikų ir daugelio Telšių apskrities kultūros centrų. „Svarbiausia buvo vietiniai gyventojai: kiekvienas po žiedelį, po žiedelį ir taip susidarė nemažos puokštės. Tačiau šiemet vasara buvo labai nedėkinga ir jurginų užaugo labai nedaug. Vis dėlto nebūtina pasiekti rekordą. Svarbiausia, kad tai yra meno kūrinys, kurį ne vieną kartą kūrė daugelio žmonių rankos, ir taip populiarinama lietuviškų darželių gėlė – jurginas. Be to, šiuo meno kūriniu sediškiai ir miestelio svečiai galės grožėtis dar apie savaitę“, – kalbėjo G.Griškėnas.

Labdaringas renginys

Šioje jurginų ir vyno šventėje nuo pat pradžių dalyvauja ir Lietuvos vyndarių asociacija (LVA), kurios narių gaminami vynai savo skoniu ir kokybe nenusileidžia itališkiems ar prancūziškiems vynams. Tai patvirtino Lietuvos vyndarių asociacijos valdybos narys Romualdas Dapšys: „Tai labdaringas renginys, kurio metu surinktos lėšos bus skiriamos socialiai remtiniems Sedos vaikams kalėdiniams renginiams organizuoti. Dalyvaujame jau trečią kartą ir tai tampa tradicija. Vienas iš Lietuvos vyndarių asociacijos įstatų punktų yra propaguoti gerą, ekologišką lietuvišką vyną. LVA gyvuoja nuo 2006-ųjų ir buria geriausius Lietuvos vyndarius. Jų gaminami vynai yra dalyvavę ne viename tiek brandinto, tiek jauno vyno čempionate ir laimėję prizines vietas.“ Per šventės atidarymą E. Dapšys padėkojo organizatoriams už pakvietimą, o vienas iš šventės vedėjų – Gediminas Jokubauskas – ne kartą ragino šventės dalyvius degustuoti Sedos kredito unijos kiemelyje įsikūrusios LVA narių pagamintų vynų. Tereikėjo tik už tris eurus nusipirkti taurę, kuri liktų prisiminimui.

Pelnė pasaulinį pripažinimą

Tą dieną Sedos kultūros centre pristatyta tarptautinės bienalės nominanto Vlado Lisaičio dovanotų darbų „Lietuviško etnoso aidai“ paroda.

Vladas Lisaitis – akvarelininkas, tapytojas, dizaineris, knygų iliustratorius. Gimė 1939 m. Radviliškyje. Augo ir 1960 m. vidurinius mokslus baigė Mažeikiuose, o 1966 m. – Vilniaus dailės akademiją. Dabar gyvena Vilniuje. V. Lisaitis – gerai žinomas menininkas pasaulio kontekste. Jo dailės kūrinių išskirtinumą liudija tai, kad jo darbai įtraukti į katalogą kartu su pasaulinio garso menininkų – Salvadoro Dali ir Pablo Pikaso – darbais.

Menininkas dalyvavo apie 400 parodų daugybėje šalių. Dvi dešimtys jo darbų pažymėti diplomais, prizais, medaliais, respublikinių ir tarptautinių konkursų premijomis. Daug V. Lisaičio kūrinių saugoma privačiose arba visuomeninėse kolekcijose: Norvegijos karališkosios šeimos, JAV, Italijoje, Kanadoje, Japonijoje ir kitur.

Sedos kultūros centre, pristatydamas savo kūrinius, menininkas akcentavo, kad į šiuos labai originalios tapybos technikos kūrinius sudėta visa Lietuva, reikia tik mokėti įžiūrėti ir pamatyti. „Čia galima rasti lietuvišką buitį, lietuviškas spalvas, lietuviškas gėles ir lietuviškus paukščius. Šie Sedos kultūros centrui mano dovanoti darbai yra gerose rankose ir pamažu jie čia apsipras, susigyvens“, – sakė pasaulinio garso menininkas.

Valerija KVEDARAITĖ

Nuotraukos G. GRIŠKĖNO

Mezoterapija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode