Parama dėkojame




masinioUkraina ketvirtadienį perspėjo, kad laukia sunkūs mėnesiai po naktį surengto masinio Rusijos raketų smūgio, per kurį visoje šalyje žuvo ir buvo sužeisti žmonės.

„Šiąnakt Rusija pradėjo masinį puolimą prieš Ukrainą“, – sakė prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Oleksijus Kuleba.

„Laukia sunkūs mėnesiai: Rusija atakuos energetikos ir itin svarbius objektus“, – pridūrė jis, didėjant nuogąstavimams dėl energetinio saugumo prieš Ukrainos laukiančią antrąją karo žiemą.

Maskva smogė miestams nuo Rivnės Vakarų Ukrainoje iki Chersono pietuose, Kyjivui ir miestams centrinėje ir šiaurės rytų Ukrainoje.

Per išpuolius Chersone žuvo mažiausiai trys žmonės, daugybė žmonių buvo sužeisti kitose Ukrainos dalyse, o gelbėtojai vis dar ieško aukų ar išgyvenusiųjų keliuose miestuose. 

Šią ataką Rusija surengė tuo metu, kai Kyjivas ruošiasi ruošiasi antrajai žiemai per 19 mėnesių trunkančią Maskvos invaziją ir kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antrą kartą nuo plataus masto karo pradžios lankosi JAV. 

Anot Ukrainos, visoje šalyje – beveik 400 miestų, miestelių ir kaimų – buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas, kadangi Maskva smūgiavo energetikos objektams. Taip pat Kyjivas nurodė, kad dar anksti kalbėti apie tai, ar naujausia ataka yra naujos Rusijos kampanijos prieš jo energetikos objektus pradžia.

Praėjusią žiemą Rusija ne kartą atakavo Ukrainos energetikos infrastruktūrą, todėl daugybė žmonių buvo likę be elektros ir šildymo.

Baimė dėl energetikos infrastruktūros

Pastarieji Rusijos išpuoliai įvykdyti jau daugiau nei pusantrų metų tęsiantis plataus masto karui, o iki žiemos, kuri kai kuriose Ukrainos dalyse gali būti itin atšiauri, liko vos keli mėnesiai.

Energetikos operatorius „Ukrenerho“ pranešė, kad 398 gyvenvietės liko be elektros energijos, nes išpuolio metu buvo apgadinti energetikos objektai.

„Rivnės, Žytomyro, Kyjivo, Dniepropetrovsko ir Charkivo srityse iš dalies nutrūko elektros energijos tiekimas“, – socialiniame tinkle „Telegram“ nurodė operatorius. 

„Ukrenerho“ pridūrė, kad dar per anksti teigti, ar Maskva pradėjo naują kampaniją prieš šalies energetikos objektus.

Ukrainos valstybinės energetikos bendrovės „Naftohaz“ pirmininkas Oleksijus Černyšovas paragino šalies gyventojus nesijaudinti. 

„Turėtume nusiraminti, dujų užteks kitam šildymo sezonui“, – per televiziją sakė jis.

Naujausias Rusijos išpuolis įvykdytas tuo metu, kai V. Zelenskis lankosi Jungtinėse Valstijose, kur siekia gauti naują pagalbą Ukrainai, kuri jau kelis mėnesius tęsia kontrpuolimą, nepaisant tam tikro Vakarų nuovargio dėl užsitęsusio konflikto.

Po trečiadienį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje pasakytos kalbos, kurioje jis pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje, kurį pavadino genocidu, jis turi susitikti su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir apsilankyti Pentagone.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode