Parama dėkojame




pletraiKinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) antradienį pareiškė, kad Pekinas priešinsis tam, ką pavadino nevaldomu karinių aljansų plėtojimu.

Kinija jau seniai perspėjo, kad bet kokios pastangos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione sukurti į NATO panašų karinį aljansą tik išprovokuotų konfliktą.

Rytų Azijos milžinės pareigūnai taip pat tvirtina, kad sparti bloko plėtra Rytų Europoje iš dalies nulėmė Rusijos invaziją į Ukrainą, kurią Pekinas atsisako pasmerkti.

Antradienį sostinėje surengtoje spaudos konferencijoje Wang Yi sakė, kad Kinija „priešinsis beatodairiškai karinių aljansų plėtrai ir kitų šalių saugumo erdvės siaurinimui“.

Jis teigė, kad Pekinas sieks išspręsti šalių nesutarimus ir ginčus dialogu ir konsultacijomis, tačiau nenurodė konkrečių šalių.

Diplomatas taip pat atsisakė patvirtinti, ar Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) vyks į Jungtines Valstijas susitikti su šios šalies lyderiu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Tikimasi, kad abu vadovai susitiks lapkričio 14–16 dienomis San Franciske vyksiančiame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) aukščiausiojo lygio susitikime.

„Atsakydami į jūsų klausimą apie dalyvavimo APEC susitarimus, mes bendraujame su visomis šalimis ir tinkamu laiku pateiksime oficialų pranešimą“, – sakė Wangas Yi, pristatydamas plačią programą, kurioje išdėstyti Pekino užsienio politikos tikslai ateinantiems metams.

„Bendros ateities pasaulio bendruomenės kūrimas yra kelias į priekį visoms pasaulio tautoms“, – rašoma politikos dokumente, kurį paskelbė Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“.

„Tačiau tai nėra tikslas, kurį galima pasiekti per naktį, ir nebus paprasta, – rašoma toliau. – Turime dėti nepaliaujamas pastangas ir atkakliai žengti pirmyn.“

Dokumente taip pat kalbama apie Rusijos karą Ukrainoje, pakartojant anksčiau šiais metais Kinijos paskelbtą kelių punktų taikos planą, kuris buvo plačiai vertinamas kaip naudingas Maskvai. Vakarų šalys įspėjo, kad Kinijos pasiūlymai leistų Rusijai išlaikyti didžiąją dalį Ukrainoje užgrobtos teritorijos.

„Konfliktai ir karai neturi laimėtojų“, – rašoma naujajame dokumente ir priduriama, kad nėra paprasto sudėtingos problemos sprendimo.

Daugiau nei 14 tūkst. žodžių apimančiame dokumente piešiamas naujas geresnio pasaulio planas, sakoma jame ir pateikiami įvairūs pasiūlymai, kaip spręsti daugybę pasaulinių iššūkių, įskaitant klimato kaitą, skurdą ir saugumo problemas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode