Parama dėkojame




prizasTremtyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį paragino pasaulio lyderius nepamiršti jos izoliuotos tėvynės, sakydama, kad ji neturėtų tapti Rusijos prezidento Vladimiro Putino paguodos prizu, vykstant jo karui prieš Ukrainą.

„Prašau mūsų partnerių ir sąjungininkų išlaikyti Baltarusiją darbotvarkėje“, – naujienų agentūrai AFP sakė S. Cichanouskaja per interviu Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose Niujorke.

„Labai svarbu, kad apie Baltarusiją būtų (...) kalbama, kad mūsų regione Baltarusija nebūtų palikta Putinui kaip paguodos prizas“, – pabrėžė ji.

Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos varžovė 2020 metų rinkimuose S. Cichanouskaja po masinių protestų, kai valdžia žiauriai susidorojo su balsavimo rezultatus ginčijusiais protestuotojais, pabėgo į Lietuvą.

A. Lukašenka padėjo Rusijai kariauti Ukrainoje, leisdamas Maskvai rengti išpuolius iš Baltarusijos teritorijos, o neseniai priėmė Rusijos branduolinių ginklų ir priglaudė liūdnai pagarsėjusios samdinių grupės „Wagner“ narius.

„Tai taip pat grėsmė regioniniam saugumui, grėsmė mūsų kaimynams dėl branduolinių ginklų dislokavimo, dėl Rusijos karinių pajėgų dislokavimo mūsų šalyje“, – sakė S. Cichanouskaja.

„Be demokratinės ir laisvos Baltarusijos nebus taikos ir saugumo visame regione. Mes esame svarbūs“, – tvirtino ji.

Ji paragino JT aukščiausią teisinę instituciją – Tarptautinį Teisingumo Teismą (TTT) – pradėti tyrimą dėl A. Lukašenkos ir jo sąjungininkų vykdomų žmogaus teisių pažeidimų.

S. Cichanouskaja teigė, kad tarptautinės humanitarinės organizacijos turėtų imtis aktyvesnio vaidmens Baltarusijoje, kur, anot jos, matoma politiškai motyvuotų sulaikymų epidemija.

„Baltarusijoje yra daug politinių kalinių, kurie yra labai prastos fizinės būklės – serga vėžiu, diabetu, yra patyrę širdies priepuolių“, – sakė ji ir pridūrė, kad jiems neleidžiama gydytis.

„Raudonasis Kryžius (...) jie turi kasdien reikalauti galimybės patekti pas visus kalinius. Taigi mums reikia efektyvesnio darbo“, – sakė S. Cichanouskaja.

Sprendimas neišduoti pasų

Keli opozicijos lyderiai, įskaitant S. Cichanouskajos vyrą Siarhejų, tebėra kalėjime. S. Cichanouskaja teigė, kad jis laikomas be ryšio su visuomene ir kad ji apie jį nieko negirdėjo jau pusę metų.

S. Cichanouskaja sako, kad stengiasi būti stipri, tačiau matydama, kaip kenčia jos vaikai, kenčia dar labiau.

„Žinoma, suprantu situaciją. Verksiu į pagalvę, bet niekas to nematys, – sakė ji. – Tačiau kiekvieną dieną matau, kaip kenčia mano vaikai, žinote, jie rašo laiškus tėčiui, bet negauna jokio atsakymo.“

„Žinau, kad turiu kasdien sunkiai dirbti (...) nes be šio darbo, be šio atkaklumo mūsų mylimieji, mūsų draugai, mūsų giminaičiai (...) nebus paleisti iš kalėjimo“, – pridūrė ji.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusijos pareigūnai paskelbė, kad jos ambasados užsienyje nebeišduos piliečiams pasų, o tai yra blogas ženklas tūkstančiams išeivijoje gyvenančių baltarusių. JT šį sprendimą pasmerkė.

„Šis sprendimas yra kerštas, kerštas visiems tiems žmonėms, kurie pabėgo nuo priespaudos“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja nurodė, kad jos komanda rengia užsienyje gyvenantiems tautiečiams specialius asmens tapatybės dokumentus ir tikisi, jog Europos vyriausybės pripažins juos galiojančiais kelionės dokumentais.

„Žinoma, tikiuosi, kad vieną dieną tai bus visų baltarusių pasai“, – sakė ji.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode