Parama dėkojame




Prasidėjo padangų keitimo sezonas: sužinokite, kaip jas priduoti nemokamai

padanguPrasidėjus padangų keitimo metui Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad gyventojai šias atliekas gali priduoti ir nemokamai. Pavyzdžiui keičiant padangas autoservise galima nemokamai palikti tiek padangų, kiek keičiama.

Kelių eismo taisyklės numato, kad vasarinės padangos keičiamos į žiemines kiekvienais metais iki lapkričio 10 d.

„Kiekvienais metais informuojame gyventojus apie aplinkai atsakingą elgesį keičiant savo automobilių padangas ir legalius būdus kur jas nemokamai priduoti, nes mūsų visų elgesys daro įtaką aplinkai, kurioje gyvename“, – sako Atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus patarėjas Paulius Rutkauskas.

Kaip teigia P. Rutkauskas, labai gaila, bet teršimo atvejų padangomis vis dar nustatoma. Departamento sukurtu įrankiu „Tvarkau Lietuvą“ per mėnesį gauta daugiau nei 50 pranešimų apie užterštas teritorijas, kuriose rasta ir padangų. Žemėlapyje gyventojai gali patys perduoti informaciją apie pastebėtas atliekas gamtoje ir prisidėti prie užterštų teritorijų mažinimo. 

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad net iki 80 proc. transporto priemonių dalių ir detalių galima perdirbti, todėl ragina naudotis numatytais atliekų sutvarkymo būdais. 

Kur dėti senas padangas ir kitas automobilines atliekas 

  1. Paprastai padangas vairuotojai keičia autoservisuose, todėl ten jie gali nemokamai palikti tiek padangų, kiek keičia.   
  2. Pagal galiojančius įstatymus už padangų tvarkymą atsakingi padangų gamintojai ir importuotojai, pardavėjas turi pranešti pirkėjui, kad į padangos kainą jau įskaičiuotos ir jos sutvarkymo išlaidos. Taigi pirkėjas į prekybos vietą gali atvežti tiek nusidėvėjusių padangų, kiek pirko.  
  3. Panaudotos padangos, alyva, filtrai, aušinimo skysčiai, akumuliatoriai ir kitos transporto priemonių priežiūros ir remonto atliekos iš gyventojų nemokamai surenkamos stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėse. Jų adresus, darbo laiką ir kitą informaciją galima rasti savivaldybių svetainėse arba www.atliekos.lt.  
  4. Neribotais kiekiais automobilines atliekas galima priduoti atliekų tvarkytojams, bet ši paslauga gali būti mokama.  
  5. Veiklos vykdytojas (pvz., automobilių servisai) privalo priimti visas transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos metu susidariusias nepavojingąsias ir pavojingąsias atliekas. Jas grąžinti transporto priemonės savininkui ar naudotojui draudžiama. Šis punktas netaikomas pakartotiniam naudojimui tinkamoms detalėms.  
  6. Senas padangas ar jų atliekas galima perduoti turintiems teisę jas tvarkyti atliekų tvarkytojams, kuriuos rasite viešame atliekų tvarkytojų valstybės registre (ATVR). Šios paslaugos yra mokamos. Atkreipiame dėmesį, kad tiek autoservisai, tiek padangų prekybos vietos surinktas iš vairuotojų padangas turi priduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams.  

Atsakomybė

Baudos už į aplinką išmestas atliekas numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje. Baudos dydis gali svyruoti nuo 30 iki kelių tūkstančių eurų, priklausomai nuo atliekų kiekio ir nuo to, ar išmestos atliekos pavojingos, ar ne.  

Taip pat gali būti skaičiuojama ir aplinkai padaryta žala. Tais atvejais, kai padangos deginamos, skiriama bauda ir skaičiuojama žala aplinkai. 

Jei kyla aplinkosauginių klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 8 700 02022 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Primename, kad apie aplinkosauginius pažeidimus galite pranešti telefonu 112.  

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode