Parama dėkojame




Etiopija švenčia naujus metus. Popiežiaus linkėjimai

linkejimaiRugsėjo 12 dieną Etiopija švenčia naujus metus. Pagal etiopišką kalendorių baigėsi 2015-ieji ir prasidėjo 2016 metai. Popiežius Pranciškus palinkėjo šiam kraštui susitaikymo ir taikos dovanų.

Etiopų kalendorius yra susijęs su antikiniu laiko skaičiavimo metodu pagal mėnulio fazes, iš kurio gimė kelios kalendorių versijos, įskaitant Europoje daugelį amžių naudotą Julijaus kalendorių ar, etiopams artimesnis, Egipto koptų kalendorius. Taip pat su bandymais apskaičiuoti „Viešpaties metus“ (Anno Domini–AD) – tikslius Kristaus gimimo metus, nuo kurių prasidėjo nauja era, skaičiuojama nuo pradžios. Jei vakaruose prigijo V–VI amžių sandūroje Mažojoje Skitijoje, Romos imperijos provincijoje, apėmusioje  kai kurias dabartinės Rumunijos, Bulgarijos ir Ukrainos teritorijas, gimusio vienuolio ir erudito Dionizijaus Nuolankiojo (Dionysius Exiguus) skaičiavimai, tai etiopų kalendorius remiasi dviejų Aleksandrijos (Egipte) vienuolių – Panodoruso ir Annianuso – skaičiavimais. Dėl šios priežasties etiopų kalendorius kone aštuoniais metais atsilieka nuo Vakaruose naudoto Julijaus, o šiandien – Grigaliaus kalendoriaus. O pačią naujųjų metų dieną – Enkutatash – etiopai sieja su bibliniu epizodu, išsamiai aprašytu pirmosios Karalių knygos dešimtame skyriuje arba antrosios Kronikų knygos devintame skyriuje – įspūdingą Šebos karalienės, pasak tradicijos, Etiopijos karališkosios dinastijos pradininkės, susitikimą su karaliumi Saliamonu Jeruzalėje. Galingoji karalienė, nustebinta Saliamono išminties, jį gausiai apdovanojo. O kai sugrįžo į savo kraštą, jai šventiškai nusiteikę pavaldiniai padovanojo daug brangenybių. Tai ir reiškia etiopų žodis naujiesiems metams Enkutatash – brangenybių, papuošalų dovana.

„Šiandien brangūs Etiopijos žmonės švenčia savo tradicinius naujuosius metus: noriu nuoširdžiai pasveikinti visus krašto gyventojus ir palinkėti, kad broliško susitaikymo ir taikos dovanų palaiminimo“, – rugsėjo 12 dienos žinutėje, paskelbtoje Pranciškaus paskyrose socialiniame X tinkle, pakartojančioje per rugsėjo 10 dienos vidudienio maldą pasakytus Šventojo Tėvo žodžius.

Juose užsimenama apie Etiopiją, šį senos civilizacijos ir gilių tradicijų kraštą sekinančius ilgamečius kruvinus konfliktus, kuriuose dalyvauja vidinės ir išorinės jėgos, sukėlusius daugybę civilių kančių, sudariusius sąlygas, kaip nurodoma įvairiose ataskaitose, žiauriems karo nusikaltimams ir nusikaltimams prieš žmoniškumą. (RK / Vatican News)  

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode