Parama dėkojame




Paskelbta popiežiaus žinia Pasaulinės taikos dienos proga. Dirbtinis intelektas ir taika

intelektasNaujųjų metų dieną – 2024 m. sausio 1-ąją – jau 57-tą kartą bus minima popiežiaus Pauliaus VI įvesta Pasaulinė taikos diena. Iki jos likus dviem savaitėms popiežius Pranciškus paskelbė žinią, kurioje kviečia apmąstyti dirbtinio intelekto ir taikos sąsajas.

Žmogaus intelektas yra Kūrėjo jam suteikto orumo išraiška, rašo popiežius. Žmogus, naudodamas savo intelekto galias ir padedamas savo susikurtų technologijų, vykdo Dievo valią ir su juo bendradarbiauja. Dėl to mes pagrįstai džiaugiamės ir esame dėkingi už nepaprastus mokslo ir technikos laimėjimus, kurie daug prisidėjo prie žmonijos gerovės kūrimo. Tačiau kartu suprantame, kad technikos ir mokslo pažanga, suteikdama iki šiol neregėtas poveikio tikrovei galimybes, į žmogaus rankas atiduoda didelę galią, kuri, kai kuriais aspektais, gali kelti pavojų pačiam žmogui ir mūsų bendriems namams.

Pastaruoju metu pasaulyje ypatingai sparčiai vystosi naujosios skaitmeninės informacinės technologijos, suteikdamos daug naujų galimybių, bet ir verčiančios kelti klausimą, kokį poveikį jos turės žmonių ir visuomenės gyvenimui, tarptautiniam stabilumui ir taikai. Turime nepamiršti, kad moksliniai tyrimai ir technologinės naujovės nėra atsietos nuo tikrovės. Jos niekada nėra visiškai neutralios, bet yra veikiamos kultūrinės įtakos. Kaip kiekvienoje žmogaus veiklos srityje, taip ir čia, atsispindi žmonių pasirinkimai, kuriuos lemia asmeninės, socialinės ir kultūrinės vertybės. Tai pasakytina ir apie dirbtinį intelektą. Nors iki šiol mokslo ir technologijų pasaulyje nebuvo sukurtas vieningas dirbtinio intelekto apibrėžimas, pati sąvoka jau tapo įprasta ir ji apima įvairius mokslus, teorijas ir technikas, kuriomis siekiama, kad mašinos savo veikimu atkurtų arba imituotų žmogaus kognityvinius gebėjimus. Dirbtinis intelektas tampa vis svarbesnis. Dėl to reikia apmąstyti visus su juo susijusius ne tik techninius, bet ir antropologinius, edukacinius, socialinius ir politinius iššūkius.

Įvairių formų dirbtinis intelektas, nors dar tik pradedamas kurti, jau dabar smarkiai keičia visuomenės gyvenimą, daro didelę įtaką kultūroms, socialinei elgsenai ir taikos kūrimui. Popiežiaus žinioje minimi kai kurie konkretūs netinkamo dirbtinio intelekto naudojimo atvejai: dezinformacijos kampanijos, melagingų žinių skleidimas, kišimasis į rinkimų procesus, žmonių stebėsena ir kontrolė. Taip pat įspėjama dėl žinių kaupimo nedaugelio rankose, kuris kelia rimtą pavojų demokratinėms visuomenėms ir taikiam sambūviui. Atkreipiamas dėmesys ir į dabartiniu metu labai aktualius etinius klausimus, kuriuos kelia dirbtinio intelekto naudojimas ginkluotės gamyboje. Galimybė vykdyti karines operacijas taikant nuotolinio valdymo sistemas mažina atsakomybės už ginklų naudojimo pasekmes suvokimą, o tai prisideda prie dar šaltesnio ir atsainesnio požiūrio į didžiulę karo tragediją. Taip pat negalima ignoruoti galimybės, kad tokie sudėtingi ginklai gali patekti į netinkamas rankas ir palengvinti teroristinius išpuolius ar intervencijas, kuriomis siekiama destabilizuoti teisėtas valdžios institucijas.

Paminėjęs iššūkius ir galimas neatsakingo naudojimo pasekmes popiežius apžvelgia ir pozityvius aspektus bei dirbtinio intelekto plėtojimo atveriamas naujas visapusiškos pažangos perspektyvas. Jei dirbtinis intelektas naudojamas visapusiškam žmogaus vystymuisi skatinti, jis gali įnešti esminių naujovių žemės ūkyje, švietime ir kultūroje, pagerinti ištisų tautų ir žmonių gyvenimo lygį, padidinti žmonių brolystę ir socialinę draugystę. Žmogaus orumą gerbiančių ir jam tarnaujančių technologijų kūrimas ypatingai svarbus švietimo įstaigoms ir kultūros pasauliui. Rašydamas apie dirbtinio intelekto ir švietimo sąsajas popiežius pabrėžia kritinio mąstymo ugdymo svarbą. Būtina ugdyti gebėjimą įžvalgiai naudotis internete surinktais ar dirbtinio intelekto sistemų sukurtais duomenimis ir turiniu.

Popiežiaus žinioje taip pat paminėtas dirbtinio intelekto naudojimo ir plėtojimo teisinės reguliacijos klausimas. Be atskirų valstybių atsakomybės už dirbtinio intelekto teisinio reguliavimo nacionaliniu mastu, lemiamą vaidmenį gali atlikti ir tarptautinės organizacijos, sudarydamos daugiašalius susitarimus ir koordinuodamos jų taikymą.

Baigdamas savo žinią, skelbiamą 2024 m. Pasaulinės taikos dienos proga, popiežius reiškia viltį, kad šie jo apmąstymai skatins siekti, kad dirbtinio intelekto plėtojimas tarnautų žmonių brolybės ir taikos labui. Ši užduotis ir atsakomybė yra skirta ne keliems žmonėms ar institucijoms, bet ji saisto visą žmoniją. Taika yra tarp žmonių ir tautų mezgamų santykių vaisius, santykių, kurie turi būti mezgami pripažįstant kiekvieno žmogaus neatimamą orumą, bendradarbiaujant ir įsipareigojant siekti integralaus visų žmonių ir tautų vystymosi.

jm / Vatican News nuotr.


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode